5 τύποι πονοκεφάλου που μπορεί να βοηθήσει το Bowen

Σχεδόν όλοι θα βιώσουν πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για πολλούς, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί γρήγορα να επιλύσει το πρόβλημα, ειδικά όταν οι πονοκέφαλοι είναι μόνο περιστασιακοί. Για μερικούς, οι πονοκέφαλοι είναι πιο συχνοί ή χρόνιοι και η εξάρτηση από τα παυσίπονα μπορεί να μην είναι ο πιο υγιής τρόπος να αντιμετωπιστούν.

Αλλά δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι ίδιοι.Οι διαφορετικοί πονοκέφαλοι έχουν διαφορετικές αιτίες και απαιτούν διαφορετικές θεραπείες για αντιμετώπιση.

Ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι πονοκεφάλων από τους οποίους υποφέρουν οι άνθρωποι, έχουμε επιλέξει πέντε τύπους πονοκεφάλου που βλέπουμε αρκετά συχνά.

Κεφαλαλγία έντασης

Έχετε ξυπνήσει και αυτός ο πονοκέφαλος έχει επιστρέψει. Ή ίσως ποτέ δεν έχει φύγει πραγματικά. Σαν μια πιεστική λαβή γύρω από το κεφάλι. Σταδιακά νιώθετε το λαιμό, την πλάτη και τους ώμους σαν να αρχίζουν να πιάνονται κι αυτοί. Σαν να μην ήταν ήδη αρκετά αγχωτική η ζωή, αυτός ο καταραμένος πονοκέφαλος σας προκαλεί ακόμα περισσότερο στρες. Απλώς αισθάνεστε σαν να θέλετε να πέσετε στο γραφείο σας, να καταπιείτε περισσότερα χάπια, περισσότερο καφέ, οτιδήποτε αρκεί να βγάλετε τη μέρα.

Οι πονοκέφαλοι έντασης είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι πονοκεφάλων. Δύο στους τρεις ανθρώπους θα βιώσουν έναν πονοκέφαλο έντασης κάποια στιγμή στη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος όρος επικράτησης είναι 36% για τους άνδρες και 42% για τις γυναίκες.

Αυτοί οι τύποι πονοκεφάλων γίνονται αισθητοί σαν ένας σταθερός πόνος ή ζώνη πίεσης γύρω από το κεφάλι, ειδικά στους κροτάφους ή το πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού.Συχνά προκαλούνται από φυσικό ή συναισθηματικό στρες.

Το φυσικό άγχος πολλές φορές προκύπτει από την κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και του λαιμού, την κακή στάση του σώματος και την ένταση των μυών.

Το συναισθηματικό στρες προκαλεί την ανταπόκριση φυγής/μάχης του σώματος, αυξάνοντας την αδρεναλίνη και μειώνοντας τα επίπεδα ενδορφίνης και προκαλώντας συστολή μυών στο λαιμό και το τριχωτό της κεφαλής.

Το συνταγογραφούμενο παυσίπονο μπορεί να βοηθήσει στην περιστασιακή κεφαλαλγία, αλλά εάν το πρόβλημα είναι χρόνιο, τότε σίγουρα αξίζει να αναζητήσετε άλλη βοήθεια.

Το Bowen είναι μια φανταστική επιλογή για να βοηθήσει τους πονοκεφάλους έντασης. 

Βοηθά στην ηρεμία του νευρικού συστήματος, απομακρύνοντάς μας από την κατάσταση μάχης /φυγής στην οποία ζουν τόσοι άνθρωποι . Η αξιολόγηση της στάσης και της ευθυγράμμισης μπορεί να βοηθήσει να προσδιοριστεί κατά πόσον είναι εμφανείς φυσικοί στρεσογόνοι παράγοντες, καθώς και να βοηθηθεί η επαναφορά του σώματος στην ευθυγράμμιση.

Ημικρανία

Μπορείτε να αισθανθείτε ότι πρόκειται να συμβεί μια ημικρανία πριν ακόμα συμβεί, απλά το ξέρετε ότι έρχεται. Στη συνέχεια, η όραση σας αρχίζει να αλλάζει, λευκά στίγματα, θολούρα, η ονομαζόμενη αύρα . Μερικές φορές νιώθετε έντονα τσούξιμο ή μούδιασμα του δέρματος. Και τότε ο παλλόμενος πονοκέφαλος κάνει την εμφάνισή του, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού.

Για μερικούς, η ναυτία τα κάνει ακόμα χειρότερα και η φωτοευαισθησία τους αναγκάζει να κρυφτούν σε ένα σκοτεινό, ήσυχο μέρος μέχρι να τελειώσει. Ενίοτε για μερικές ώρες, κι άλλοτε για λίγες μέρες. Και μόλις ο πονοκέφαλος υποχωρήσει, αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι.

Περίπου το 15% των ανθρώπων υποφέρουν από ημικρανία σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Για μερικούς είναι σπάνιες, μία ή δύο φορές το χρόνο, αλλά για άλλους μπορεί να είναι τόσο συχνές όσο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.Τρεις φορές περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες σε σχέση με τους άνδρες.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι ορμόνες παίζουν ρόλο στις ημικρανίες. Πολλοί μπορούν να συνδέσουν τις ημικρανίες τους με τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. Αλλαγές παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, με την επικράτηση να αυξάνεται κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη γνωστή αιτία ημικρανίας, δεν υπάρχει σαφής θεραπεία και η πρόληψη μπορεί να είναι δύσκολη. Οι ημικρανίες προκαλούνται συχνά από έναν συνδυασμό παραγόντων όπως ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως, η διατροφή και συγκεκριμένα τρόφιμα, ο ύπνος, φυσικοχημικοί ή συναισθηματικοί παράγοντες και το άγχος.

Πολλοί πάσχοντες γνωρίζουν τις αιτίες των ημικρανιών τους και τις αποφεύγουν όσο μπορούν για να μειώσουν τον κίνδυνο ημικρανίας.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, ενώ ορισμένοι λαμβάνουν φάρμακα ως προληπτικό μέτρο.

Οι μη θεραπευτικές αγωγές βοηθούν πολλούς και μπορεί να περιλαμβάνουν βελονισμό, χαλάρωση / διαλογισμό, βότανα ή ομοιοπαθητικά φάρμακα και φυσικά θεραπεία Bowen.

Οι κινήσεις Bowen που συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των ημικρανιών επηρεάζουν τα βαθιά στρώματα της περιτονίας. Οι κινήσεις γύρω από τον κόκκυγα χρησιμοποιούνται συνήθως για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ημικρανιών, ειδικά εκείνων με ορμονική σύνδεση.

Έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε 39 συμμετέχοντες να λάβουν 3 θεραπείες Bowen για μια περίοδο 2 εβδομάδων, ακολουθούμενες από μια περίοδο παρατήρησης 4 εβδομάδων. Το 80% των συμμετεχόντων παρουσίασε μείωση της συχνότητας, της έντασης ή και των δύο.

Πονοκέφαλος από κατάχρηση φαρμάκων

Παλιότερα όποτε είχατε μια περιστασιακή κεφαλαλγία, μια ημικρανία ή έναν πονοκέφαλο έντασης με δύο παυσίπονα κάνατε τη δουλειά σας. Στη συνέχεια όμως, οι πονοκέφαλοι έγιναν συχνότεροι κι έτσι πήρατε περισσότερα φάρμακα για να βοηθήσετε τον πόνο.

Τώρα ο πονοκέφαλος είναι σταθερός, από την ώρα που ξυπνάτε το πρωί. Και χούφτες παυσίπονων δεν πρόκειται να τον απομακρύνουν!Οι πονοκέφαλοι από υπερβολική χρήση φαρμάκων είναι ένα κοινό πρόβλημα που αναπτύσσεται όταν οι άνθρωποι που έχουν ημικρανίες ή πονοκεφάλους έντασης χρησιμοποιούν πολύ ισχυρά φάρμακα κεφαλαλγίας για να θεραπεύσουν τους πονοκεφάλους τους.

Τα ισχυρά φάρμακα είναι αυτά που προορίζονται να ληφθούν όταν συμβαίνει ο πονοκέφαλος, και όχι να λαμβάνονται προληπτικά . Παρακεταμόλη, κωδεΐνη, τριπτάνες και πολλά που περιέχουν καφεΐνη είναι ισχυρά φάρμακα.Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να βελτιωθούν με φαρμακευτική αγωγή, αλλά επιστρέφουν καθώς η φαρμακευτική αγωγή αποδυναμώνεται.

Συχνά ο πάσχων παίρνει περισσότερο φάρμακο, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο ανακούφισης και υποτροπής πονοκεφάλου, καθώς οι αιτίες που τους προκαλούν παραμένουν.Αντί να αντιμετωπίσουμε την αιτία του πονοκεφάλου, συχνά φαίνεται πιο εύκολο να συνεχίσουμε να παίρνουμε φάρμακα που ανακουφίζουν τον πόνο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι παίρνουν πάρα πολλά φάρμακα. Αυτό που συχνά δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η υπερβολική χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε επιδείνωση των πονοκεφάλων τους. Το 50-80% των ασθενών στην Αυστραλία πάσχει από αυτόν τον τύπο κεφαλαλγίας.

Πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν μια σημαντική μείωση της συχνότητας πονοκεφάλου και της σοβαρότητας μετά τη διακοπή λήψης φαρμάκων. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί ιατρική υποστήριξη για να μειωθεί η εξάρτηση από κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Το Bowen βοηθά τους πάσχοντες θεραπεύοντας την αρχική αιτία του πονοκεφάλου, είτε πρόκειται για ημικρανία είτε για πονοκέφαλο έντασης. Η αντιμετώπιση της αιτίας των πονοκεφάλων, μαζί με την απομάκρυνση των φαρμάκων, μειώνει τη συχνότητα και τη ένταση των πονοκεφάλων.

Πονοκέφαλος ΚΓΑ (Κροταφογναθικής άρθρωσης)

Δεν είστε σίγουροι αν πρόκειται για ημικρανία που ξεκινά, για κεφαλαλγία έντασης ή μήπως είναι κάτι άλλο; Μπορεί να έχετε πόνο στην πλευρά του προσώπου σας, να αισθάνεστε την περιοχή γύρω από την άρθρωση των γνάθων πονεμένη. Μερικές φορές εξαπλώνεται μέχρι τα αυτιά, πίσω από τα μάτια, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στο λαιμό. Εάν μασάτε, χασμουριέστε ή ακόμα κι αν μιλάτε λίγο, ο πόνος χειροτερεύει. Το σαγόνι σας κάνει επίσης θόρυβο ή κροταλίζει κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο του στόματός σας, και το αισθάνεστε άκαμπτο και κολλημένο.

Προβλήματα με την κροταφογναθική άρθρωση (ΚΓΑ) ή τη σιαγόνα μπορεί να προκαλέσουν έντονους πονοκεφάλους. Αυτά συχνά φαίνονται σαν κεφαλαλγία έντασης ή ημικρανία και είναι γνωστό ότι προκαλούν ημικρανίες σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι σε αυτές.

Μερικά συμπτώματα τα διαχωρίζουν από άλλους τύπους πονοκεφάλου – πόνος που εκδηλώνεται από την κροταφογναθική άρθρωση, δυσκαμψία στη σιαγόνα, και τρίξιμο και θορυβώδης μετακίνηση της σιαγόνας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε οδοντικά προβλήματα, σφίξιμο των σιαγόνων και στρες, με αποτέλεσμα την ένταση των μυών στην περιοχή των γνάθων.

Το κλειδί για τη βοήθεια αυτών των τύπων πονοκεφάλων είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων με το σαγόνι, βοηθώντας ξανά την ευθυγράμμιση της γνάθου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω τακτικής οδοντιατρικής θεραπείας, ή απαλά μέσω Bowen.

Ένα περιστατικό πελάτη ξεχωρίζει πραγματικά. Από τότε που είχε αφαιρέσει τους φρονιμίτες, υπέφερε από φοβερές ημικρανίες. Συχνά, όταν τα δόντια σοφίας αφαιρούνται υπό γενική αναισθησία, η γνάθος μετακινείται (και ελπίζουμε ότι επαναφέρεται σωστά) στη διαδικασία. Λίγες συνεδρίες Bowen που εστίαζαν στους μύες γύρω από τη γνάθο και την κροταφογναθική βοήθησαν αυτούς τους πονοκεφάλους να υποχωρήσουν σημαντικά.

Πονοκέφαλος ρινικής κοιλότητας

Υπάρχει ένας βαθύς συνεχής πόνος στο μέτωπό σας ή και στα μάγουλα. Το κεφάλι σας αισθάνεται σαν να θέλει απλά να εκραγεί όταν κινείστε. Τα μάτια σας είναι υδαρή και έχουν φαγούρα και αισθάνεστε το πρόσωπό σας σαν πρησμένο και πονεμένο. Μπορεί επίσης να έχετε πυρετό, από τη μόλυνση στα ιγμόρεια.

Αυτά τα ιγμόρεια αισθάνονται τόσο μπλοκαρισμένα, που αν μπορούσατε απλά να καθαρίσετε μερικές από εκείνες τις βλέννες, είστε βέβαιοι ότι θα αισθανθείτε καλύτερα! Όταν τα ιγμόρεια φλεγμαίνουν, ίσως λόγω λοίμωξης, μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Συνήθως συνοδεύονται από πυρετό και μπορεί να διαγνωστεί από συμπτώματα της ιγμορίτιδας.

Λέγεται ότι οι πραγματικοί πονοκέφαλοι από τα ιγμόρεια είναι ασυνήθιστοι, ότι οι πάσχοντες μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα πονοκέφαλο έντασης ή ημικρανία. Ωστόσο, συχνά αυτοί που γνωρίζουν ότι υποφέρουν από συμφόρηση στα ιγμόρεια συνήθως αισθάνονται αυτόν τον τύπο κεφαλαλγίας.

Ενώ τα αντιβιοτικά θεωρούνται συχνά απαραίτητα για τη θεραπεία της λοίμωξης, το Bowen μπορεί επίσης να βοηθήσει τα ιγμόρεια. Οι συγκεκριμένες κινήσεις για το άνω αναπνευστικό σύστημα και τα ιγμόρεια βοηθούν στην ελάττωση της συμφόρησης, επιτρέποντας στους κόλπους να αρχίσουν να καθαρίζονται – συχνά πολύ γρήγορα.

Οι τύποι πονοκεφάλου που αναφέρονται εδώ είναι μόνο μια χούφτα από το πλήθος των τύπων πονοκεφάλων που οι άνθρωποι βιώνουν.Οι διαφορετικοί πονοκέφαλοι έχουν διαφορετικά συμπτώματα, διαφορετικά αίτια και απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις στη θεραπεία.

Οι συνεδρίες Bowen ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο πονοκεφάλου και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πελάτης. Μερικοί αντιμετωπίζονται καλύτερα αντιμετωπίζοντας τη γενική στάση του σώματος, ενώ άλλοι τύποι πονοκεφάλου απαιτούν πιο στοχοθετημένες κινήσεις όταν το σώμα βρίσκεται σε επίπεδο ισορροπίας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται την ανακούφιση με λίγες μόνο συνεδρίες. Άλλοι τύποι πονοκεφάλου μπορεί να απαιτούν λίγο μεγαλύτερη διάρκεια συνεδριών για να αντιμετωπίσουν τη ρίζα του προβλήματος, τον βαθύτερο ιστό στο σώμα.

Μετάφραση: Βερόνικα Μαρτζέλη, θεραπεύτρια Bowtech

Πηγή : http://simplybowentherapy.com.au/he…

5 τύποι πονοκεφάλου που μπορεί να βοηθήσει το Bowen
Ετικέτες:     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Σας αρέσει αυτό το site? Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram